Καμπάνια αλληλεγγύης στο Hambach Forst

ΔΑΣΟΣ ΟΧΙ ΑΝΘΡΑΚΑΣ!

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΗAMBACH FOREST!

Οι αγώνες για το δάσος είναι αγώνες για τη ζωή – παλεύουμε ως το τέλος για κάθε σπιθαμή!!!

Στο δάσος του Χάμπαχ ένα σύγχρονο κίνημα κοινωνικής ανυπακοής έχει γεννηθεί και αναπτυχθεί τα τελευταία 6 χρόνια. Με κεντρικό σύνθημα την αντίσταση στην κλιματική αλλαγή και με πρόταγμα την κλιματική δικαιοσύνη, προσπαθούν να σταματήσουν την καταστροφή του δάσους από την επέλαση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων λιγνίτη. Απέναντί τους βρίσκονται η πολυεθνική εταιρία ενέργειας RWE στην οποία «ανήκει» νομικά το δάσος, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας.

Το αρχαίο δάσος του Χάμπαχ βρίσκεται στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Γερμανία. Υπάρχει από την τελευταία εποχή των παγετώνων, εδώ και 12.000 χρόνια, και είναι ένα από τα παλαιότερα στη Γερμανία. Μέσα σε αυτά τα χιλιάδες χρόνια έχει αναπτυχθεί εντός του ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα το οποίο αποτελεί καταφύγιο σήμερα για μια σειρά από σπάνια είδη νυχτερίδων, αγριόγατων και τυφλοπόντικων. Μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών και αγριογούρουνων περιπλανώνται ανάμεσα στις βελανιδιές και τις σημύδες.

Η συνεχής αποψίλωση του δάσους για τη δημιουργία και την επέκταση του ανοικτού λάκκου ορυχείου λιγνίτη ξεκίνησε το 1978. Στη θέση του φυσικού δάσους βρίσκεται σήμερα μια γιγάντια τρύπα βάθους 500 μέτρων. Ο άνεμος μεταφέρει αιωρούμενα σωματίδια και χονδρόκοκκη σκόνη μακριά από το ορυχείο στη γύρω περιοχή συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Κολωνίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του αέρα. Για να αποφευχθεί η υπερχείλιση του ορυχείου, τα υπόγεια ύδατα της περιοχής αποστραγγίστηκαν. Οι συνέπειες είναι ορατές σε ολόκληρη την περιοχή. Πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στη Ρηνανία είναι υπεύθυνοι για το 30% των εκπομπών C02 στη Γερμανία. Δεν είναι μόνο το ότι το δάσος καταστρέφεται επιτόπου, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή αναγκάζονται να μετακινηθούν και ολόκληρα χωριά σβήνουν από το χάρτη.

Κάθε Οκτώβριο η εταιρία ενέργειας RWE έχει πάρει άδεια από το κράτος να αποψιλώνει 800.000 τ.μ. Η RWE είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και διανομής ενέργειας στην Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος αγόρασε ρεύμα από την RWE για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Στο Χάμπαχ και τα γειτονικά ορυχεία εξορύσσονται περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη. Σήμερα μόνο το δέκα τοις εκατό του δάσους έχει απομείνει ενώ ο λάκκος εξόρυξης της RWE θεωρείται ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Μια μαύρη τρύπα τόσο βαθειά όσο οι ωκεανοί που καταπίνει ζώα και δέντρα ξερνώντας μαύρο θάνατο.

Από τον Απρίλιο του 2012, υπερασπιστές της Γης έχουν καταλάβει το δάσος για να σταματήσουν την σταδιακή αποψίλωση που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό την εξόρυξη λιγνίτη. Έχουν εγκατασταθεί σε ένα μέρος του δάσους και μέσω της παρουσίας τους εκεί αλλά και με άμεσες δράσεις προσπαθούν να σταματήσουν την επέκταση των εργασιών της εταιρίας ενέργειας RWE. Κάθε ακτιβιστής καταλαμβάνει ένα δέντρο και το κάνει σπίτι του, είναι υπεύθυνος για αυτό και το υπερασπίζεται. Όπως λένε οι ίδιοι είναι καλύτερα να αψηφήσεις το νόμο παρά το κλίμα.

Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του Χάμπαχ forest δέχονται αυτές τις μέρες συνεχείς επιθέσεις από την αστυνομία με στόχο την εκκένωση της κατάληψης του δάσους για να μπορέσει η RWE να σκοτώσει μέσω της αποψίλωσης ένα ακόμη κομμάτι δάσους τον Οκτώβρη. Η κατάληψη έχει δεχθεί και άλλες φορές καταστολή, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωτικής εκκένωσης το 2014 όπου όμως έγινε επανακατάληψη. Φέτος τα πράγματα είναι πιο κρίσιμα αφού ελάχιστο δάσος έχει απομείνει, αν χαθεί ο αγώνας φέτος τον Οκτώβριο το σύνολο του δάσους θα αποτελεί παρελθόν.

Η μαζική κοινωνία και το τεχνοβιομηχανικό σύστημα χρειάζονται την ενέργεια για να τροφοδοτούν τις πόλεις φυλακές και τα εργοστάσια, για να μπορεί να βαίνει απρόσκοπτη η ροή των εμπορευμάτων στην καταναλωτική κοινωνία. Είτε με πετρέλαιο, είτε με λιθάνθρακα, είτε με λιγνίτη, είτε με ΑΠΕ, είτε με πυρηνικά και υδροηλεκτρικά φράγματα η εκμετάλλευση της γης είναι συνεχής και αποτελεί το μόνο τρόπο για την αέναη κερδοφορία των εκάστοτε επιχειρήσεων. Ο βιομηχανικός πολιτισμός και η μαζική κοινωνία της μόλυνσης δεν μπορεί να βελτιωθεί παρά μόνο να καταστραφεί για να μπορέσει η φύση να ανθίσει πάνω στις στάχτες τους.

Τα δάση αποτελούν πνεύμονες ζωής, τη μόνη ζώσα δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην κλιματική αλλαγή. Μέσα στο δάσος του Χάμπαχ ζουν εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, δεκατρία από τα οποία βρίσκονται υπό απειλή. Σε μια εποχή που βιώνουμε άμεσα τις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος, όπου η ζωή στον πλανήτη απειλείται μέσω της δραστικής μείωσης της βιοποικιλότητας, η μόνη λύση είναι ο συνεχής ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση των ζώων και της γης. Ο αγώνας ενάντια στην αποψίλωση και την καταστροφή του δάσους του Χάμπαχ αποτελεί έμπνευση για κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι σε όλο το πλανήτη. Στεκόμαστε στο πλευρό τους.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΧΑΜΠΑΧ: https://hambachforest.org/

1. Άμεση παύση της εκκένωσης της κατάληψης του Δάσους του Χάμπαχ, και όλων των άλλων αυτόνομων ζωνών.

2. Άμεση παύση της καταστροφής του μοναδικού οικοσυστήματος του 12.000 ετών δάσους του Χάμπαχ.

3. Άμεση παύση της καταστροφής των χωριών, των αγρών και των γεωργικών εκτάσεων γύρω από τους ανοικτούς λάκκους εξόρυξης λιγνίτη στη Ρηνανία που ανήκουν στην RWE.

4. Άμεση παύση της εξόρυξης λιγνίτη.

5. Άμεση παύση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στη Γερμανία και παγκόσμια.

6. Άμεση παύση του περιβαλλοντικού ρατσισμού της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων.

19/9/2018 ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΓΗΣ

Ενημέρωση από τις δράσεις αλληλεγγύης στο κατειλημμένο Hambacher Forst

Πραγματοποιήθηκε προβολή και ενημέρωση για τον αγώνα του δάσους Χάμπαχ την Τετάρτη 25/9. Μεταφράστηκε στα ελληνικά και προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ για το δάσος που έφτιαξαν τα αγωνιζόμενα εκεί. Έγινε από την πλευρά μας μια αναφορά σε όσα διαβάσαμε για το δάσος, το περιβάλλον, τον αγώνα και τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με την καταστολή. Καταφέραμε επίσης να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με άτομο που βρισκόταν στο δάσος και έπαιρνε μέρος στον αγώνα κατά των εξορύξεων. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση. Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε στο χώρο τραπέζι με το ντίστρο μας- μπροσούρες που έχουν μεταφραστεί από την ομάδα, μπροσούρες που έχουν συνταχθεί από την ομάδα (όπως τα νέα από το μέτωπο του ’17 μεταφρασμένα), κείμενα από τις δράσεις μας, μπροσούρες γενικώς περι ολικής απελευθέρωσης ζώων και γης, αφίσες από δράσεις μας και ορισμένα βιβλία. Η εκδήλωση ηχογραφήθηκε από τις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 93.8fm, αναμεταδόθηκε ήδη μια φορά και υπάρχει πλέον στο αρχείο του σαιτ τους. (http://radio98fm.org/audio/enimerosi-gia-hambach-forest/) Συγκεντρωθήκαμε για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στο κατειλημμένο δάσος του Χάμπαχ (Ρηνανία, Γερμανία) στη Γερμανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι το πρωί της Παρασκευής 28/9. Ήδη πριν από τις 11, ώρα του καλέσματος, υπήρχαν έξω από την πρεσβεία μια κλούβα, ένα περιπολικό και ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές του δρόμου. Παρέμειναν εκεί καθόλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αλλά δεν υπήρξε κάποιος διαπληκτισμός. Συγκεντρωθήκαμε περίπου 30 άτομα και μείναμε στην πρεσβεία για σχεδόν 2 ώρες. Η συγκέντρωση είχε δυναμική, καθώς γεμίσαμε τρικάκια το δρόμο και τα πεζοδρόμια έξω από την πρεσβεία (επί της Βασιλίσσης Σοφίας), αλλά και απέναντι αυτής, μοιράζαμε κείμενα στους περαστικούς, ανοίχτηκαν δύο πανό που έγραφαν “ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η RWE ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ | ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ | ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ | ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ HAMBACHER FORST” και “FROM SKOURIES TO HAMBACHER FORST ONE STRUGGLE ONE FIGHT”. Φωνάζαμε συνθήματα καθόλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης μεταξύ των οποίων ήταν τα: “ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΕΛΕΥΕΡΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΑ ΒΟΥΝΑ”, “ΣΤΟΥ HAMBACH ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ – ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ”, “ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ” και άλλα. Αποχωρήσαμε όλα μαζί φωνάζοντας συνθήματα.

Μεταφράστηκε στα ελληνικά η μπροσούρα για το Ηambacher Forst που έχουν συντάξει τα άτομα που αγωνίζονται εκεί. Υπάρχει στο ντίστρο μας και διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά. Μεταφράζονταν και δημοσιεύονταν τα δελτία τύπου που δημοσίευαν από το δάσος, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την καταστολή και τις εξορύξεις.

αλληλεγγύη στο κατειλημμένο hambacher forst

μέχρι όλα να είναι ελεύθερα

Ηχητικό αρχείο εκδήλωσης/ενημέρωσης για το Hambach Forest, που πραγματοποιήθηκε και ηχογραφήθηκε από τις Ραδιοζώνες, την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη στο Πολυτεχνείο Πατησίων:

http://radio98fm.org/audio/enimerosi-gia-hambach-forest/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *